Kierrätys kunniaan – miten vältät lutikat, kun hankit käytettyjä huonekaluja?

*roskalavalta löytyy ihana nojatuoli*
”IIK!!! IHAN TÄYDELLINEN! Pakko viedä kotiin!”
*kotiin tulee nojatuolin mukana kutsumattomia pikkuvieraita*
”Voi eeiii…..”

Muista nämä ennen käytetyn huonekalun ostamista!

🔎 Tutki huonekalut huolellisesti ja tiedosta riskit

Lutikat ja muut tuholaiset voivat levitä käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Luota aisteihin, pelkkien esteettisten virheiden tarkistaminen ei riitä. Tarkista näkyykö kalusteessa liikettä, toukkia, munia, pieniä mustia ulostejälkiä ja veritahroja. Kurkkaa myös sohvan tai sängyn alle.

🧐 Selvitä huonekalun tausta

Kysy myyjältä, missä huonekalua on säilytetty ja kuinka kauan hän on sen omistanut. Ole varovainen, jos myyjä vaikuttaa salailevalta tai yrittää kiirehtiä kauppaa. Kirpputoreilla voi kysyä, miten he hoitavat ennaltaehkäisevän tuholaistorjunnan.

🚫 Älä ota huonekaluja roskalavalta

Roskakatoksiin ja -lavoille hylätyt huonekalut ovat suuri riski. Ne voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Huolellisesta tarkistuksesta huolimatta luteiden munat ja toukat voivat jäädä huomaamatta.

🔥🧊 Käsittele hankitut huonekalut ja vaatteet

Pienet käytetyt huonekalut ja vaatteet kannattaa käsitellä joko kuumalla tai kylmällä. Pese käytetyt vaatteet vähintään 60 asteen lämpötilassa. Kuumuudelle herkät esineet voi pakastaa tiiviisti suljetussa pussissa noin viikon ajan. Parvekkeelle vieminen ei yleensä auta, koska lämpötila ei ole tarpeeksi matala lutikoiden tuhoamiseksi. Saunassa lämpötila ei myöskään ole tarpeeksi tasainen.

❗Toimi heti, jos havaitset ongelman

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään. Lutikoiden torjunta vaatii aina ammattilaisen. Jos ludeongelma johtuu hankitusta kalusteesta, on asukas vastuussa torjuntakuluista.