Usein kysytyt kysymykset hakijalle
Todennäköisesti joku muukin on miettinyt samaa asiaa.
Asuntoa voivat hakea kaikki alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset. Tiettyihin vanhempiin taloihimme voivat hakea myös yli 30-vuotiaat. Täällä näkyvissä osoitteissa on vapaana yksittäisiä isompia asuntoja, joihin yli 30-vuotiaat voivat hakea. Näissä taloissa sopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia ja asua voi miten kauan vain.
Koska asuntomme ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), noudatamme asukasvalinnoissa ARAn asettamia ohjeita eli asuntoja pyritään tarjoamaan niitä eniten tarvitseville.
Hakemus tehdään sähköisesti Nuorisoasuntoliiton asuntohakemuspalvelussa. Hakija valitsee hakemukseen ne kohteet ja huoneistotyypit, joihin haluaa hakea asumaan sekä toivotun vuokratason.
Hakemuksen lisäksi asukasvalintaan vaikuttaa hakijan asunnon tarve. Koska asuntomme ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), noudatamme asukasvalinnoissa ARAn asettamia ohjeita eli asuntoja pyritään tarjoamaan niitä eniten tarvitseville. Etusijalla hakijoissa ovat asunnottomat ja muut kiireellisessä asuntotarpeessa olevat nuoret.
Kun olemme vastaanottaneet asuntohakemuksen, hakija on automaattisesti mukana asukasvalinnoissa. Olemme hakijaan yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse, jos voimme tarjota hänelle asuntoa.
Useimmiten hakija voi päästä myös katsomaan asuntoa ennen kuin päättää, ottaako sitä vastaan.
Tarkkaa odotusaikaa on mahdotonta arvioida. Vapaiden asuntojen määrän lisäksi odotusaika riippuu hakijan hakemukseen laittamista kriteereistä sekä asunnon tarpeen kiireellisyydestä. Asunnon saaminen ei siis perustu jonotusjärjestelmään.
Yksiöihin sekä kaikkein keskeisimmillä paikoilla sijaitseviin asuntoihin on eniten hakijoita. Isommat, kämppis- ja perheasumiseen sopivat asunnot ovat useammin vapaana.
Hakemuksen etenemisestä ei siis saa väliaikatietoja, koska asunnon saaminen ei perustu jonotusjärjestelmään.
Emme valitettavasti osaa vastata kysymyksiin yksittäisen hakemuksen ajankohtaisesta tilanteesta. Tarkkaa odotusaikaa on mahdotonta arvioida.
Olemme voittoa tavoittelematon yritys eli emme tee vuokrillamme voittoa. Yksittäisen asunnon vuokra riippuu muun muassa paikkakunnasta, asunnon koosta, talon sijainnista ja iästä. Asunnot-sivulta voit nähdä yksittäisten talojen vuokratason.
Vuokrat määräytyvät niin sanotun omaskustanneperiaatteen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että asunnoista peritään vuokraa enintään niin paljon kuin talojen rahoitusmenoihin (esimerkiksi tonttien vuokra/ostaminen sekä rakentamisesta aiheutuneet kulut) ja hyvän kiinteistönpidon mukaisiin hoitomenoihin (esimerkiksi sähkö, jätehuolto, talon kunnossapito, hallintokulut) tarvitaan. Lisäksi vuokrissa varaudutaan etukäteen asuntojen ja talojen perusparannuksiin ja ylläpito- ja hoitokustannuksiin.
Katso etusivulta tai Oikotieltä heti vapaita asuntoja!
Kyllä voi!
Ei tarvitse. Asuminen voi jatkua opiskelusta huolimatta normaalisti sen jälkeen kun asukas on jo muuttanut asuntoon.
Tulorajaa ei ole, varallisuusraja on.
Varallisuusraja on kuntakohtainen ja koskee sellaista omaisuutta, jonka voi realisoida rahaksi. Oman kunnan varallisuusrajoja voi kysyä alueen asukasvalinnasta vastaavilta (tiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta).
Hakemuksen liitteenä pitää toimittaa esitäytettty veroilmoitus, sillä siinä näkyy hakijan omaisuus.
Hakemuksen liitteet on hyvä toimittaa heti hakemuksen mukana. Liitteet nopeuttavat hakemuksen käsittelyä ja jos lähetät ne heti, voit saada asuntotarjouksen nopeammin!
Hakemukseen tarvittavat liitteet ovat:
- Viimeisin esitäytetty veroilmoitus, joka löytyy OmaVerosta.
- Tulotiedot: työsopimus, viimeisin palkkakuitti tai muu todistus säännöllisestä tulosta.
- Jos hakija ei ole Suomen kansalainen, tarvitaan myös passi ja/tai oleskelulupa.
- Kaikkien hakijoiden luottotiedot tarkastetaan. Jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä, häntä pyydetään esittämään ulosottoviraston listaus velallisen ulosottoasioista.
Kyllä voit. Jos velkaa on yhä jäljellä, sinua voidaan pyytää toimittamaan veloista maksusuunnitelma.
0€. Olemme luopuneet kokonaan vakuuden käytöstä!
Kyllä. Vesimaksu on 25 euroa kuukaudessa henkilöltä.
Ei kuulu. Asukkaat solmivat itse sähkösopimuksen haluamansa yhtiön kanssa ja maksavat sähkölaskunsa.
Kyllä saa!
Kunnes asukas täyttää 35 vuotta. Tiettyihin taloihimme voivat hakea myös yli 30-vuotiaat. Näissä taloissa sopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia ja asua voi miten kauan vain.
Vähintään kuukausi. Irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi (eli jos irtisanot asunnon esimerkiksi 12.3., vuokrasopimuksesi päättyy 30.4).
Kyllä voit! Jos haette yhdessä samaan soluasuntoon, tehkää molemmat omat hakemukset, joihin laitatte saman/samat soluasunnot ja lisätiedot kohtaan kirjoittakaa sen kaverin nimi kenen kanssa haette asumaan. Jos haluatte hakea esimerkiksi kaksiota kaverin tai kumppanin kanssa, tehkää yhteinen hakemus. Kirjoittakaa siinä tapauksessa hakemuksen lisätietoihin, että kyseessä on kimppa-asuminen. Jos hakijoita on kolme, kirjoittakaa kolmannen henkilön nimi hakemuksen lisätietoihin.